corneliasrum

Alla inlägg under december 2010

Av Ann-Christin Tjernström - 6 december 2010 16:31

  Indra och Hera


Redan innan jag slog upp ögonen kände jag att kylan hade slätt en smula.-8 grader känns som en väligt lagom temperatur i dag i början av december.


Med så lämplig temperatur, blev det även läge för en hundpromenad tillsammans med en väninna och hennes svarta schäfer Hera. Min väninna hade redan gjort en "runda" - men hon ansåg att det var bäst att promenera flera ggr idag, när det gick att vara utomhus. Vem vet när det blir möjligt igen.Det första vi mötte på var, åter igen, helt färska lodjursspår. Kändes nästan som om det låg och tryckte på ngn trädgren.


 

Vi tog promenaden förbi Erikssons torp och sedan skogsvägen bakom Storhällan, bergsknallen bakom mitt hus. Nu hade vi hamnat på andra sidan bergsknallen. Däruppe var det helt orört, förutom några djur som hundarna snusade efter.


  Bergakungens sal!


Snödjupet är betydligt djupare häruppe och på vissa ställen - som att gå igenom Bergakungessal.


 



Träden dignar av snö och det ser ut som bomullstussar på grenarna. Markant mera snö på grenarna än vad de borde kunna bära.


Skönt var det, att få röra på fläske!  Såväl jag som Indra njöt. Indra lägger direkt på sig "fläsk" - och nu har vi varit instängda allför länge.


Skönt var det allt ! Att inte vara som förlamad inuti - pga kyla utanför.















Av Ann-Christin Tjernström - 5 december 2010 08:20

För  ett stort antalt år sedan förbjödsa barnaga, vilket defineras enigt nedan.

Stort tack och lov för det!!!! Många vittnar om den förnedring som bl a skolpersonal utsatte barn för i uppfostrande syfte.


Där hade vi kunnat stanna!!! Men så är det egentligen inte.


i kampen för att barn skall skyddas från våld utfört av vuxen har barnens berättelse fått en mer framträdande roll, och barnans yttranden vägs utifrån mognad och ålder.


Under de senaste åren har de uppmärksammade pedofilhärvorna fått stor spridning. Det har uppdagats att manliga anställda har utnyttjat barn inom bl a barnomsorgen.

Det här har resulterat i att många män har tvingats till att bli ytterst restriktiva i sina kroppsliga kontakter med barn och i vissa fall inte ens vågat vistas ensamma med barn med risk för att bli misstänkliggjorda.


Förra våren uppdagades det en ytterst obehaglig historia vid Bjästaskolan i Örsnködlsviks kommun. En flicka utsattes för våldtäkt inom skolans område och blev utsatt för mobbing av sina kamrater medan skolledningen brast i ansvar.


Det var en ung flicka som ställde sig bakom och visade stort civilkurage.

Där borde vi ha lärt oss något!


I ett av skolans ämnen Samhällskunskap finns ett område som heter "Lag och Rätt"! Där tar man bl a upp brottspåföljder och straffmyndighet - 15 år!

Undervsisningen sker oftast på samma sätt som i andra ämnen. Läraren föreläser och barnen lär in.

Det som jag tycker att man ofta missar -  är att informera elever om vad lagen säger i sammanhang där de själva lätt kan hamna.


Vi har idag stora möjligheter till spridning av olika inforamtion, såväl positiv som negativ. Den negativa informationen har alltmer fått oanade konsekvenser, och olika kränkande handlingar har uppdagats. Jag syftar först och främst på elakheter och osanningar som kan ge förödande effekter.


Jag finner det angeläget att elever informeras om vilka lagar som gäller och även brottspåföljder om man uppsåtligt sprider information som är osann.

Osann information kan även spridas om vuxna, och då i deras yrkesutövande: 

Att t ex anmäla en pedagogisk personal betecknas som "Faltillvitelse" och i enlighet med Brottsbalken Kap 15 § 7. Se nedan ordalydelsen i paragrafen. Se även § 6.


Att bli falksanklagad för "Falsk tillvitelse" kan ge ödesdigra konsekvenser för den personal som blir drabbad! Framtiden ligger hos Åklagarämbetet som tar beslut om att väcka åtal eller inte. Väcks det åtal blir den elev som har anmält, straffmyndig, kallad till domstol där den åtalade döms till oskuld eller skuld. Om den pedagogiska personalen anses skydig är arbete med barn i framtiden, en utopi  

Om pedagogen ändock anses oskyldig - kan det pga kränkning vara svårt att stanna kvar på arbetsplatsen. Det kan även  bli svårt att erhålla annan tjänst.



Ansvaret hos vuxna i tjänst och som förälder är ohyggligt stort och svårt!

Vad lagen säger i vissa situationer kan vi inte nog belysa. I ett fall med "Falsk tillvitelse" kan det till slut gå så illa att två personer lider stor skada. Både den som blir anmäld och som anmäler, om åldern är inne.


Som det ser ut nu kan vi inte enbart skydda barnen - utan även personalen!


Definition av aga och Brottsbalken här nedan:


Aga är kroppsstraff i uppfostrande syfte. Några exempel på former av aga som är eller har varit tillåtna och allmänt accepterade är barnaga, skolaga, husaga och hustruaga. Kroppsstraff som påföljd för brott utdömt av domstol benämns inte aga. Ett mer vardagligt uttryck för aga är att ge ett barn stryk. En vanlig form av barnaga är smisk, det vill säga smällar på stjärten med handen eller ett tillhygge som en mattpiska, ett bälte eller liknande.


Brottsbalk (1962:700)


15 Kap. Om mened, falskt åtal och annan osann utsaga



7 § Den som, i annat fall än 6 § avser, hos åklagare, polismyndighet eller annan myndighet sanningslöst tillvitar annan brottslig gärning, föregiver besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, dömes, om myndigheten har att upptaga anmälan i sådan sak, för falsk tillvitelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
   Om han icke insåg men hade skälig anledning antaga, att utsagan var sanningslös, dömes för vårdslös tillvitelse till böter eller fängelse i högst sex månader.



6 § Angiver man oskyldig till åtal med uppsåt att denne må bliva fälld till ansvar, dömes för falsk angivelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
   Om han icke insåg men hade skälig anledning antaga, att den angivne var oskyldig, dömes för obefogad angivelse till böter eller fängelse i högst sex månader












Av Ann-Christin Tjernström - 3 december 2010 11:35

Aktionen "RÄDDA PETER fortsätter!!!


Ju mer jag tänker på det inträfffade desto mer rädd blir jag! Det här har lika gärna kunnat varit jag!

Jag har också tagit i, tagit om, tagit itu, rört vid och förhoppningsvis "berört" andras barn.


Vari går gränsen mellan att ta sitt ansvar som pedagog eller att gå över "gränsen"?

Vari går gränsen mellan att ta sitt ansvar som skolledare eller att  gå över "gränsen"?

Vari går gränsen när vi föräldrar sätter "gränser" för vad vår barn får göra för att inte gå "gränsen"?

Vari är den ålder som vi kan förvänta oss att våra barn skall veta när de går över

"gränsen"?

Vari går gränsen för ett barn/ungdom där det skall känna att någon har gått över "gränsen"? Alltså på ett sådant sätt att rättsväsendet skall förtydliga "gränsen" ?


Det här med "gränser" har nu "berört" och skakat om mer än vad jag själv kunde ana  när jag först blev informerad.

Detta pga att en oskyldig pedagog har tagit sitt ansvar i sitt

yrkesutövande när en elev har passerat "gränsen"! Detta gränssättande ligger

nu hos rättslig instans!!!


Att från den ena dagen ha varit en uppskattad kollega, pedagog och arbetstagare, till att nästa vara en misstänkt brottsling - måste vara det allra värsta en padagog kan utsättas för.

Ingen gång kan jag erinra mig att någon lärare vid lärarutbildningen tog upp det här scenariet. Det är dock inte så många år sedan jag lämnade skolbänken, och därför borde vi har givts större redskap.


Jag kan tänka mig och jämföra den här situationen av kränkning som närliggande det som en hastig ohälsa genom sjukdom/skada kan ge.


Dagens häxjakt på sjuka har tagit sig oanade konsekvenser. De som "oskyldigt" har drabbats av ohälsa - ges av myndigheter nu alla former av svår kränkning.

Alla vägar tillbaka till respekt är avstängda!


Lika snabbt som Peters vardag vände till en mardröm, lika snabbt kan ohälsan slå till! Det räcker med att bli påkörd på väg till arbetet eller i tjänsten - så har livet tagit en snabb och oanad vändning.

Ingen som helst förberedelse i  något av fallen. Inga fallskärmar eller konstgjord andning.

Den lilla drabbade människan står oftast ensam och får föra en aldrig sinande kamp för sin tillvaro.


Peter råkade inte ut för någon bilolycka på väg till jobbet. Olyckan för honom var

att han skötte sitt jobb.

Olyckan kan också ligga i att en elev inte höll sig till den reella sanningen och vädrade för friskt i fel sammanhang.


Vad lär vi oss av det här?????


Vi kan aldrig vara säkra!

Olyckan, av vilket slag det vara må - kan lura bakom kröken när  helst vi är oförberedda.

Olyckan kan klä sig i olika skepnader.

Olyckan drabbar olika hårt!

Olyckan är oftast svår att  hantera - oavsett art.


Föräldraskapet är ett ansvar!

Ansvaret är också stort för den personal som skall lotsa barn till ett vuxet liv.

Ansvaret är stort för dem som skall leda en stor organisation.


Sammanfattning av Peters mardröm finns i gårdagens blogg.


Visa din soliadaritet och skriv under namninsamlingen:

www.namninsamling.se  sök RÄDDA PETER













Av Ann-Christin Tjernström - 2 december 2010 12:28

I höstas kom min son som går i 8:an hem och berättade att hans nye och mycket omtyckte klassförståndare Peter skulle sluta.


Detta efter att han hade blivit polisanmäld pga en elevs blåmärke.


Peter hade tillrättavisat en elev på det sätt han har gjort under hela sin yrkesverkamma tid i skolan.


Eleven gick till skolsköternska och visade: "Vad Peter hade gjort" fortsatte med att säga att de ändå var vänner.

Hos skolsköterkan fanns det för ovanlighetens skulle en läkare  som gjorde anteckning och vidarebefordrade skolledningen.


När Peter blev underrättad hade han inte en ngn aning om vilken situation det rörde sig om.


Skolledningen beslöt att polisanmäla då deras uppfattning var att det då endast skulle göras ett förhör och sedan var saken överstökad.

Berörd elev och föräldrar låg inte bakom anmälan och hade inte heller någon önskarndärom.


Det skolledningen var ovetande om var att; när det gäller minderårigt barn skall anmälan lämnas direkt till Åklagarmyndigheten.

Ärendet ligger nu därför där!!!!


Peter ör en ytterst kompetent pedagog och omtyckt av såväl, elever, personal som föräldrar. Han gör lektionerna intressanta och eleverna finner det roligt.

Han har en stark personlighet och ger eleverna stöd - men även ger dem det ansvar de kan hantera.


Det här anmälan har resulterat i att Peter nu överväger att säga upp sig från sin tjänst på en högstadieskola i Kramfors kommunn. Elever och föräldrar har redan nu sett de konsekvenser som har uppstått av den här anmälan då Peter har varit tjänstledig under en tid. Vikarier är en bristvara, lektioner ställs in eller får mindre god kvarlitet.


Självfallet tar det här hårt på en nitiskt arbetande pedagog, som mycket väl tar sitt arbete på fullt allvar och ger av sig själv till mitt och andra barn,

Han är ett gott föredömde som vuxen, vilket är en bristvara bland uppväxande ungdomar.


Det känns angeläget att belysa vad som kan hända i skolans klassrum och korridorer där pedagogisk personal ofta blir offer, när de fullföljer det ansvar som åligger pedagogisk personal.


Rättsäkerhet!!!    Nej, knappast!!!!


Vi hör alltför ofta om personer som hamnar i kläm - och just när är det Peter!


Bestämmer han sig för att säga upp sig från sin tjänst som NO-lärare skapar det problem för såväl min son som för många andra elever. Han är även klassföreståndare för ett 20-tal elever.


För att försöka på Peter att stanna kvar vid sin tjänst och fullfölja det arbete som han utför med bravur - har nu en namninsamling startats till hans fördel.


Gå gärna in och stöd den!!! Peter har utsatt för ett - s k "justitiemord"!!!


Direkt:http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5109

  

eller www.naminsamling.se  Sök: RÄDDA PETER

 

Som gammal "skolräv" får den här situationen mig att vara glad över att jag f n inte vistas i skolans korridorer, mer än när jag har avtalat tid för utvecklingssamtal!!!!






Av Ann-Christin Tjernström - 1 december 2010 21:23

Jag bor mitt i ett vinterparadis, eller vykort!


Försöker att ta en promenad med hunden varje dag. Under hösten träffades jag och en väninna med våra hundar och promenerade längs Ångermaälven i höjd med Box där man f n bygger ett Whiskeydestilleri världens  nordligaste.


Nu sedan Kung Bore slog till är det allt för kallt för att ta några längre promenader. Därför rör jag och hunden oss i de närmaste omgivningarna och här nedan kommer bilder från de!


Bagarstugan som ligger vid grannhemmanet.


 

Jordkällaren där man när som helst skulle kunna tänka sig att ett tomte tittar

fram.

 

Den gamla smedjan, vars tak hållerpå att ramla in.



Bagarstugan från baksidan med vedbod.


 

I skogen  vid torpet längre upp i skogen finner man lämningar sedan tiden när jorden brukades. Ser nästan ut som konstverk där de står de gamla slåttermaskinerna.


   


Torpet längst upp i skogen från sidan med ladugården i förgrunden.


 


Fågelbo strategiskt placerat i solen på en nisch på ladugårdsväggen.


 


Förväntar mig också att en tomte tittar fram bakom de snötäckta granarna som ser ut att ha bäddats in med bomull.



   



Känner migr priviligierad när jag har en sådan vacker omgivning att vistas i.






Av Ann-Christin Tjernström - 1 december 2010 15:50

  

Karlsson låg för döden och hustrun vakade.


Hon säger:
- Om jag är dig otrogen innan vi ses hos Sankte Per så skall du snurra ett varv i graven.
Mannen dog 34 år gammal.
Åren gick, och så var det dags för kvinnan att knacka på hos Sankte Per.
- Jag söker min man Bert Karlsson.
- Vi har tusentals Bert Karlsson här uppe. Ingen särskilt egenskap som jag kan gå på?
- Nej, bara att han skulle snurra ett varv i graven varje gång jag var otrogen.
- Jassååå, den Karlsson! Honom har vi som fläkt i matsalen!!!  

 

 

 

Olika straffsatser
En man hade en papegoja som varje dag när mannen slutat jobbet sa:
- Vad ful du är!
Efter ett tag tröttnade han och sa om du säger så till mig en gång till så stoppar jag in dig i frysboxen!
Nästa dag kom han hem från jobbet och hörde papegojan säga precis som alla andra dagar.
- Vad ful du är!
När han hade tagit av sig skorna så tog han papegojan i benen och stoppade i honom i frysboxen.
Efter en halvtimme öppnade han igen och den huttrande papegojan frågade honom:
- V-v-vad-d h-hadd-dd-dde k-k-ky-yck-klingen g-g-gjor-rt.

  

 

 

 

 

 

 








Av Ann-Christin Tjernström - 1 december 2010 15:41

En kvinnlig hjärncell  



Det var en gång en kvinnlig hjärncell som av misstag råkade hamna i en mans huvud. Hon tittade sig nervöst omkring men det var alldeles tomt och tyst.

- Hallå, ropade hon men fick inget svar.

- År det någon här? frågade hon lite högre men ingen svarade. Nu började den kvinnliga hjärncellen känna sig både ensam och rädd och skrek:

- HALLÅ, ÄR DET NÅGON HÄR? Då hördes en röst långt bort:

- Hallå, vi är här nere...  

Av Ann-Christin Tjernström - 1 december 2010 15:24

Redan innan jag slog upp ögonen i morse - förstod jag att Kung Bore hade släppt taget en smula. -14 närjag klev upp och -16 i natt. Betydligt varmere än gårdagens  -24.


Förlamande med den kyla som har hållit mig/oss stången under några dygn. Tänk att det känns så mycket bättre i kroppen  när kylan inte ligger så krampaktig över landskapet!n Känner mig själv stel och djupfryst i kylan - men idag lite mera upptinad!


När solen så småningom steg upp - visades ett vackert scenario i öster.


 


Kunde idag ta en kort promenad med hunden. Utrustad med sekatör och plastpåsasr för att hämta granris som jag tänkte försöka göra krans av. Har aldrig testat - men blev influerad av en god vän. När jag kom hem hade jag tagit det säkra före det osäkra och burit med mig två helt fulla handtagspåsar, verkar bli fler än en dörrkrans.......


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards