corneliasrum

Alla inlägg under januari 2011

Av Ann-Christin Tjernström - 9 januari 2011 15:59

 

Ja, nu ar vi januari och det är med spänd förväntan som jag ser fram emot hur det kommer att gå för Åsas och mitt "smöruppror" som vi drev tillsammans med andra föräldrar i kommunen förra året!


En delseger ändock, i höst när kommunen beslöt att servera Bregott mellan - men vi är inte nöjda  - utan kommer sannolikt att driva vidare till dess att barnen får det som de skall ha för att utvecklas och bli friska.


När i vi i december uppvaktades av LRF fick vi namnet "smörblommor" vilket är det vackraste som jag anser mig har fått höra under den här kampen.


Smör är utmärkt som närignskälla när det gäller de fettlösliga vitamnerna A,D och E och betakaronten. Smaken är en kombination mellan gräddens syrning och mjölkfettet - flera hundra olika fettsyror. Smörsyran är ytterst viktig då den ger näring till tarmslemhinnan celler och skyddar mot cancer och viru. För dalgit intag föreslås 1 tsk till 1 msk/dag,


Vill man göra smöret mera bredbart - blanda med lika delar raps- eller olivolja.


Förvisso är det inte alla som tål mjölkproteinen i smöret,  då föreslås istället, det inom den ayurvediska läran, klarnade smöret - ghee.


Gör så här:


  1. Smölt ettt halvt kilo ekologiskt smör i en kastrull på svag värme.
  2. Hög temperaturen till medelvärme och skulla av det skum som uppstår.
  3. Sänk temerpeturen när när smöret börjar koka och låt koka i 10 minuter för att få bort vattnetre
  4. Smöret är klarnat när allt vatten avdunstat och på botten finns de svagt gyllenbruna mjölkämnena (som skulle ha separerats bort). Det har en svagt nötaktig doft.
  5. Ta av från plattan och låt svalna. Häll upp i en glasburk med tätslutande lock. Ghee håller sig lång tid i kylskåp och kan även förvaras i rumstemperatur i flera veckor.

Fakta enligt ovan är hämtat ur min julklappsbok "Sannas matbok" för den självläkande människan. En av de böcker som hon skrev under föregående år.

Jag har ännu ej testat Ghee själv - men har för avsikt att göra det. Tror mig tåla smöret som det är - och har därör ännu en kommit till skott.


Jag är en stor fan av Sanna Ehdin och henns böcker som innehåller det mesta för en bra eller bättre hälsa. Jag har de flesta av hennes böcker och jag läser och slår i dem ofta. De har ett stort och brett innehåll och är ytterst faktaspäckade vilket kräver att man läser böckerna om och om igen om syftet är att befästa.


Googlade på smörblomma och fann då att de är så giftiga att djuren lämnar när det betar ute på fälten."Gifig" kan väl även jag betraktas som, både gm amalgam och kvicksilver men jag tror även att vissa tjänstemän och politiker skulle önska att min tunga och penna vore mindre "giftiga" då jag tillsammans med Åsa sprider sanningar kring "fettskräcken" och margarinindustrins inblandning i Livsmedelsverkets rekommendationer. Att vår kostchef har ett finger med i spelet gör förstås inte heller henne glad då sanningar, som tidigare delvis har varit gömda, nu lyfts till ytan av i kommunen "smörande smörblommor"!


     Smöra på.......


 




Av Ann-Christin Tjernström - 9 januari 2011 15:09

I förrgår +-0, igår -23 och idag +1! Märkliga väderförändringar!

Jag har då aldrig varit med om sådana här markanta svängningar!!!


Det här gör att de fysiska sysselsättningarna består av två olika slag, och då mest beroende av temperatur. Jag syftar då på skottning eller vedbärning. Är det inte vrålkallt så snöar det, och det som kom inatt och nu på f m var blötsnö och tung sådan. Det plana verandataket, som förhoppningvis skall bytas till ett med nock, var ganska neddtyngt med en halvmeter tung snö.


William som är lättast, eller åtminstone lättast och starkast, brukar få "äran" att putta ned snön på backen. Men fy, vilken tung!!! Usch!


Det var som färdiga snögubbar i masso, jag menar då runda kroppsdelar. Jag har nog slängt ämnen till ett hudratals snögubbar och andrs snöskulpturer nu mitt på dan.


Indra, labradoren, hjälper till på sitt sätt - det genom att hoppa och skälla på  spaden  när man slänger iväg snön. Hon kan även riva ned en del snö från kanterna när hon hoppar och gräver fram kvistar som hon bråttas med.


Idag fick hon sig även en "simtur" i djupsnön. Willam kastade en del snöbollar till henne och hon "dök" gång på gång! Det enda som syntes var hennes glada svans som "aldrig" är stilla.


Här nedan några bilder från hennes "simtur"! :)


        Vift, vift!


På helspänn! 


Ingen så tillgiven och kärleksfull som Indra!!   


  Fokus! Indar och William!



 Tack och hej - leverpastej och armar som en orangutang!!!



Av Ann-Christin Tjernström - 8 januari 2011 10:21

Idag, på dagen, är det 23 år sedan jag blev mamma. Lika många + år som som det är - grader utomhus nu på morgonen.


Innan han föddes hade jag en uppfattning om naturligt födande och hemmaförlossning. Efter hans födelse ändrade jag uppfattning.


Han var planerad till den 28/1. Då jag hade högt blodtryck och bakterier kontrollerades jag nogrannt på grund av risker för hanvandskapsförgiftning, detta ngt som min barnmorska inte tydligt talade om för mig.


Gick på kontroll flera ggr under storhelgerna då barnmorskan ändå hade jour. Vid besöket på Trettondagen fann hon ngt som kändes som ett säte och tog kontakt med Österunds sjukhus, bodde i Åre kommun vid tillfället, för att diskuter ev vändning.

Fick en tid och skulle inställa mig redan 7.30 på morgonen.11 mils bilresa gjorde att jag fick vara uppe med tuppen. Väl på sjukhuset fann man inget säte men däremot så höga värden att jag inte fick vända hem.

Tur nog var jag mentalt förberedd - tror mig var lite varslad - och hade därför tagit med väska med egna saker och en bebieväska.


Jag fick tillåtelse att gå ut på stan för att köpa den barnvagn som jag hade planerat - sedan var det bara att skriva in sig på BB.


Vi var flera som gick med magarna i vädret. Vi hade långa avstånd och det var för  riskabelt att ha oss långt från sjukhus.


Jag fick dela rum med en kvinna från Sveg som hade 20 mil. Vi låg och pratade långt in på natten och då det var varmt i sängen tog jag bort skyddsplasten från madrassen.


När vi hade sovit i ungefär 1½ timme vaknade jag som om ngn hade slängt en hink vatten över mig. Vattnet hade gått och det med råge. Klockanvar då cirka 1.


Jag blev nerkörd till förlossningen och värkarna satte igång, men inte speciellt verksamt. Vid 4-tiden avtog värkarna. När överläkaren besökte mig vid 8-tiden hade förlossningen kommit av sig. Det togs beslut om att sätta igång mig.

Jag fick dropp och blev beordrar att vara uppe och gå.


Natten innan jag åkte in till sjukhuset hade jag sovit i cirka 4 h då jag hade packat och gjort klart bebiskläder långt in på natten. Natten före förlossningen 1½ timmes sömn och nu värkar som höll på att spränga mig.


Jag så ifrån att jag inte orkade gå omkring då personalen befarade att det skulle dröja 1½ halvt dygn ytterligare.


När det började vara tid för lunch stod jag itne ut längre! Vi var 9 styckan på förlossningen varav tre förlöstes med oplanerat kejsarsnitt. Det var nästan kaos och nattpersonalen fick stanna kvar under dagtid.


Barnmorskan som nog tyckte att jag var lite pjoskig sa att jag fick vänta in överläkaren som då skulle avgöra om jag kunde erhålla ngn form av smärtlindring. Öveläkaren kom gjorde en undersökning och öppningen var endast 4 cm, men däremot kände han en hand och navesträngen - och nu blev det bråttom.


Det sattes snabbt in Bricanyl för att få värkarna att avta. Operationspersonal strömmade in och tog på mig kläder för operation. Nu var det ytterst viktigt att det inte blev ngt tryck nedåt - jag som tidigare skulle vara uppe och gå!!!!


Barnmorskan rusade genom korridorerna med sängen och stoppade hissarna -nu var det bråttom. Narkosläkaren mötte oss sprinagnde i korridoren och dörrarna till operationen stod öppna. Ett annat oplanerat snitt fick köras ut.


De slängde över mig en mask, decinfinserade magen och sedan blev det svart. 16 min efte Bricanylsprutan föddes mitt första barn. En dramatik som händer en ggn per år på Österunds sjukhus meddelade överläkaren sedan när han besökte mig. "Vid brukar inte göra så här med våra förstföderskor" förklarade han - men nu gällde det barnets liv!

Barnmorskan ursäktade sig också - med att hon inte hade ignoerat mig så här om de hade vetat att barnents liv var i fara.


Nu gick det bra - men om jag hade varit en  "lydig" förstföderska och gjort som jag hade blivit tillsagd kan det ha blivit större komplikationer.


Efter att ha fött mitt första barn - ändrade jag åsikt om det där med hemförlossning. Att barn föds utan komplikationer - känner jag idag är mera ett under än en självklarhet.


Barnen är en gåva och mitt första barn och min första förlossning fick mig att inse att det inte alltid är en självklarhet att föda barn och att allt går enligt planerna.


Ida gär det 23 år sedan Robin föddes även om den här historien känns som om det var igår.   


Därefter har jag fått två barn till och där har det varit mindra dramatiskt!!!! idagaär de 21½ och snart 15.   






Av Ann-Christin Tjernström - 7 januari 2011 22:59

Under de senaste dagarna , via massmedia, fått ta del av djurdöd runt om i världen - alltså inte vara häi Sverge.


Här nedan har jag kopierat information och länkar till internationella sidor som alla visasr på massdöd av olika arter av djur som nu har skett under den senaste tiden. Skrämmande - vad är det som händer?????

Detta om ngt är väl ändå en varningssignal om någon - för att vår jord inte länger håller för den belastning som människan utsätter den för!!!!


Sammanställningen har kommit via Kalle Hellberg - en samman ställning av Joha Bonander:


Här följer en sammanställning av utländsk media i denna sak, som Johan Bonander var så vänlig att förse mig med.

Här kan ni finna en översikt som visar att det inte är en lokal företeelse i Falköping (troligen inte heltäckande, samma drastiska fågeldöd finns över hela Jorden). Att 90% av alla humlor har dött ut i USA borde vara en riktig väckarklocka för allmänheten, men vem bryr sig när det finns så många viktiga och engagerande såpor på TV?


Givetvis är det inte strålningen från trådlösa tekniker som är enda orsak, miljögifter typ Roundup, dioxiner, kemikalier mm har givetvis en betydande inverkan, men man kan inte förringa strålningens skadlighet när det gäller påverkan på allt levande på landmiljö. Att det enbart skulle vara vädret är väl inte troligt….  Länkarna i resp ortangivelse kan innehålla mycket annat ”smaskens” som du aldrig för läsa om i de med makten klonade svenska media.


Sammanställningen anger plats, antal döda fåglar/fiskar, trolig orsak… och det gäller alltså nästan bara första veckan 2011


Kentucky

QTY < 100

Type Small Birds (not Stated)

Suspected Cause Cold Stress

Actual Cause : Unknown

[link to http://www.wpsdlocal6.com



Louisiana

QTY 500

Type Starlings and Blackbirds

Suspected Cause : Weather

Actual: Unknown

Links:

[link to www.theintelhub.com ]

[link to http://www.wbrz.com



Arkansas

QTY ~5000

Type Blackbird, Starling, Grackle

Suspected Cause : weather/fireworks (haha)

Actual Cause : Unknown

Links:[link to http://www.eturbonews.com



Arizona

QTY >65

Type Bats

Suspected cause : Weather

Actual Cause : Unknown

Links: [link to http://www.azcentral.com



Germany

QTY 53

Type : Buzzards

Suspected Cause: Poisoning

Actual Cause : Unknown

Links: [link to www.theintelhub.com ]



Japan

QTY < 30

Type : Various (Mainly Swan/Heron)

Suspected Cause : Bird Flu

Actual: Unknown

Links :[link to http://www.upi.com

[link to http://www.nytimes.com



Canada 10,000 manitoba (Unconfirmed)



DEAD FISH

Arkansas > 100,000

Type Drum

Suspected Cause

Actual Cause Unknown

Links:[link to http://www.todaysthv.com



Maryland

> 10,000

Type Menhayden, spots and croakers/various Suspected Cause Cold Stress Actual Cause : Unknown

Links:[link to http://www.wbaltv.com



South Wales (UK)

QTY>~ 100's

Type : Various Carp/Bream/Other

Suspected Cause Cold Weather

Actual Cause Unknown

Links:[link to http://www.bymnews.com



Brazil

QTY: ~Millions (100 tons)

Type Sardines

Suspected cause :Unknown

Actual Cause : Unknown

Links: [link to www.freerepublic.com ]

[link to http://www.parana-online.com.br



Italy (Scarlino)

QTY 100,000s

Type, Clams/Small fish/Shellfish/Crabs/Flatfish Suspected Cause : Pollution Actual Cause : Unknown Links :

[link to www.corrierefiorentino.corriere.it ]



Sammanställning av vissa av ovanstående rapporter

FALLING BIRDS

Kentucky - [link to http://www.wpsdlocal6.com

Louisiana - [link to www.theintelhub.com ]

Arkansas - [link to http://www.nytimes.com

Columbia - link?

North Carolina - link?

Germany - [link to http://www.presseportal.de

Arizona - link?

Japan - [link to http://www.upi.com


DEAD FISH

Arkansas - [link to http://www.nydailynews.com

Kent Island, MD - [link to http://www.wbaltv.comBrazil

Wales UK - [link to http://www.bymnews.com


UK fish Sunday, 02 January 2011:

[link to http://www.bymnews.com


Japan Birds ( 23 birds, December 2010)

[link to http://www.investors.com


German birds ( 60 birds, 1/3/2011)

[link to http://www.presseportal.de


Arizona 70 bats 12/28/2010

[link to http://www.azcentral.com


Victoria Canada, Neon Green River 12/29/2010

[link to www.news.nationalpost.com ]


North Carolina 100 birds 12/22/2010

[link to http://www.carteretnewstimes.com


Kentucky 40ish birds (same species as Arkansas) 1/3/2011

[link to http://www.wpsdlocal6.com


……………………………………………………


Och här den video jag skickade ut i onsdags, där även Falköping är med

http://www.youtube.com/watch?v=eR5ZJpu6YMQ


Av Ann-Christin Tjernström - 7 januari 2011 16:42

I dagarna är det två månader sedan jag skapade en blogg.


Ville få uttrycka mig i ord och bild och försöka bli av med min "skrivklåda" !


Skrivandet har väl inte varit så svårt - det rinner ganska lätt ur mifäven om det inte alltid är så intressant det som rinner ur.........

Ibland låter jag bara fingrarna gå.


Sedan var det då utseendet på sidan. Har nu försökt att ändra lite grann - och det var inte lätt!!!!! Har tittat på andras sidor och vill gärna ha en "fin" sida själv!


Att lägga in bilder är jag nu en fena på,  men sedan skulle jag vilja lägga ut musik då det är ett av mina största intressen. Jag går ut på youtube, bäddar in osv.

Klickar på youtube här i listen ovanför, förhandsgranskar....men sedan....är musiken borta!!!!!!

Trodde till att börja med att det inte gick att lägga in musik, men nu när jag har kikat på andras kan jag där finna yputubeinlägg!

VAD GÖR JAG FÖR FEL - HJÄÄÄÄLP


....även jag vill dela musik - hur gör man?????????



                          Ankie - Cornelia





Av Ann-Christin Tjernström - 7 januari 2011 13:22

Trots profetsior om en svårare vinter än den förra - var det svårt att inse att det så kunde bli.


Kyla redan i oktober som har hållit i nästan till idag känns det som.


Nu när kylan äntligen har släppt taget för några dar, fick även vi vår beskärda del av den snö som i övrigt verkar har berikat landsändar betydligt mera söder ut än här i Västernorrland.


Idag tog det nog 2 timmar innan gårdsplanen var framskottad. Inser åter igen att vi inte var förberedda för det här!


Känns som att den här vintern skall vara som"färgad" av träningsvärk, eller egentligen "kärringvärk" som jag har - då alla typer av rörelse har varit begränsad till vedbärande och snöskottning.


I och för sig känner jag att snöskottningen gör att varje muskel i kroppen verkar ha använts, och det flitigt.


I en av de senaste dagarnas Tidnignen Ångermanland hade man skattat olika motionsformer och sedan prioriterat dem. Kom ihåg att skidåkning låg först och sedan "plumspromenad"!

Känner nog att snöskottning kan toppa listan för min del. Såväl ansträngade för alla muskelgrupper som konditionskrävande.


Nu önskar jag en vanligt vinterpromenad som motionsform......

Av Ann-Christin Tjernström - 5 januari 2011 13:25

   

 

Hade igår glädjen att bevittna generalrepetition av O-Revyns 10:e upplaga av lokalrevy - O-slagbart!!!


Revyn är sprungen ur ett problem med att finansiera repartationer av Folketshus i Ovanmon, Kramfors kommun.

Ett förslag lades då av en av medlemmarna i deras förening och förslaget blev sedan realitet - O-Revyn var född!


Igårkväll hölls generalrepetion och för tredje året i rad görs den med publik i salongen. Till repetitionen tog jag även med min 6-åriga dotterdotter, dottern och hennes sambo.


Känns bra att kunna ta med ett barn, när salongen annars är så fullsatt att det kan bli svårt för ett barn att kunna se.

Nu hade vi stort "space" och jag hopas att hon hade behållning, även om sketcherna handlade i stort om lokala företeelser, men hur som helst kände hon en del av skådespelarna och deras agerande kunde hon knappast missa att det var skoj.


Här nedan kommer ett axplock av bilder som jag lyckades ta med vanlig liten digital kamera.


 

 

 

     

     

Biljetter bokas på tel: 0612 21341


"Ett gott skratt förlänger livet"!




Av Ann-Christin Tjernström - 2 januari 2011 10:04

Pga hälsoskäl har jag under många varit intresserad av komplementärmedicin för att hitta balans och återhämtning.

 

För många år sedan lyssnade jag på ett föredrag - där man bl a tog upp hur olika obalanser i kroppens organ avspeglar sig i ansiktets linjer.

 

Fann idag följande information på Må Bra Invests hemsida.

Intressant att läsa av ansiktets linjer och tungans form och utseende för att där få en inblick i kroppens tillstånd.

 

http://www.mabra.se/index.html

 

Ansiktsdiagnostik

 
Även ansiktet är en avbild av hur hela kroppen mår. Några exempel på saker man kan läsa av:


Tjocktarmsproblem:svullnad snett under ögonen. Tvärgående veck i pannan. Veck vid näsvingarna och ner mot hakan.
Kranskärlsproblem:
lodräta veck på öronsnibbarna.
Tunntarmen: Streck i pannan. Kan bero på problem med att smälta gluten, kasein, laktos…. Kan finnas problem med diarrè. Leverproblem: Lodräta streck mellan ögonen.
Bukspottkörtelbesvär: Horisontalt streck mellan ögonen på övre delen av näsan.
Njurar: Påsar under ögonen. Kan bero på irritation över livet eller helt enkelt dålig matsmältning som gör att njurarna får det jobbigare.
Binjurar: Svart eller mörkt mellan ögonen.
Lungor: Kinderna blir lätt rosiga speciellt vid kyligt väder. Sår vid näsvingarna.  Syreupptaget är stört. Ofta är de också översyrliga.
Testiklar och livmoder: Hakan sår, finnar, utslag….
Äggstockar:om de är svaga i sin produktion av  hormoner hårväxt på hakan eller tendens till mustach.
Mage: Överläppen sårig eller tunn. ”Hästsko-mun” har ofta magproblem.
Tarmar: Underläppen är förstorad och kan vara sårig eller torr osv
Mjälte: Ögonlocken hänger och ofta finns nedåtgående streck vid mungiporna och/eller vid tinningarna.  
Sköldkörteln: Tappar ofta håret på sidan av ögonbrynen. Har ögonbrynen en tendes att växa ihop får man i sig för mycket protein som man inte kan smälta.

Tungdiagnostik
Vår tunga avspeglar vårt inre väldigt väl, inom kinesisk medicin är tungans utseende centralt för att ställa en hälsoanalys.
Vi tittar på tungans: färg, form, beläggning, fuktighet, sprickor och prickar.
En frisk kropp har en ljusröd tunga utan beläggningar.
En mörk tunga visar på ett allvarligt problem i kroppen.
En djupröd tunga visar att det finns hetta i kroppen, med värk och/eller inflammation.
En spetsig, smal och hög tunga ofta lite ljus och med rött på tippen kallas led-tunga. Ju smalare tunga ju längre har problemet gått.
En tunga som är svullen med vit beläggning visar på att det finns en tarm som inte mår bra.
Olika färger på tungan betyder något.
Alla skåror och streck och tandavtryck betyder något.

Kolla din tunga och se hur den förändras beroende på hur du mår.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards