corneliasrum

Direktlänk till inlägg 3 januari 2014

SPÄNNANDE OM CHAGA - I BJÖRKBOKEN

Av Ann-Christin Tjernström - 3 januari 2014 18:45

Biblioteken läggs ner ett efter ett och därför brukar jag nu låna böcker av Biblioteksbussen.
Jag försöker att låna ganska många böcker för att hålla uppe statistiken. Den sista ggn för i år, stack Jocke till mej en bok om björk "Du som håller på med björkar", sa han och gav mej boken: "BJÖRK - Trädet, människan och naturen av Marit Stigsdotter och Bertil Hertzberg.

 

Hör och häpna! Jag trodde nu att detta var en bok om björkskog, men ack så jag bedrog mej. Ganska längt bak i boken fanns bilder och texter om  det som växer på björken, olika tickor och däribland mitt livselexir - Chagan, Inonotus obliquus.
Jag fann det ytterst intressant och som en bekräftelse på allt annat som jag har läst om chagan. Jag väljer därför att "saxa" ur boken och citera all den text som finns om just chagan.
Gissa om jag nu även önskar mej denna bok till min bokhylla, då den även innehåller annat intressant om björken, hantverk etc.


                                                  
    SPRÄNGTICKA - INONOTUS ABLIQUUS

" Sprängtickan liknar ingen annan ticka. Många har nog sett de svarta, ofta stora knölar som är det synliga beviset på att trädet drabbats av denna aggressiva parasit, men tagit dem för vrilar.
De är kraftig uppspruckna och ser nästan brända ut. Deras funktion är höljd i dunkel - knotorna är sterila och anses var sjuklig vävnad som retas fram av svamphuferna. Den egentliga , fertila tickan växer resupinat under barken, det vill säga, inget sticker ut, utan hela fruktkroppen har kontakt med veden. När tickan utvecklats färdigt och skall släppa sina sporer spränger den loss barken och blottar den fem till tio millimeter tjocka, ljust bruna till silverskimrande fruktkroppe, som kan breda ut sig över stora ytor på stammen. Fruktkroppen är kortlivad och angrips snabbt av insekter och det kan vara därför som man sällan ser den.


Sprängtickans knölar har använts i folkmedicin mycket länge framför allt i Ryssland, där den säljs under namnet chaga. Te på chaga är en vanlig kur mot olika magåkommor och anses till och med ha effekt på magsår. Hudkräm med sprängticka används för att behandla eksem och irriterad hud. Den sägs också har antioxidantisk och antiinflammatorisk effekt och underlättar regenerationsprocessen. Rena föryngringskuren.


Ända sedan 1500-talet är spräntickan omtalad som medel mot cancer, i synnerhet mot tumörer i magen och i lungorna. Man skulle kunna misstänka att det är ett utslag av den medeltida signaturläran som gick ut på att lika botar lika. Njurformade blad botade njursjukdomar lika självklart som hjärtformade var bra för hjärtat, till exempel. Om en medicinalväxt utvald på de premisserna någon gång hade önskad effekt var det rena turen. Men oavsett om tron på sprängtickans knölar som behandling mot cander bottnar i signaturläran eller inte visar nutida forskning på intressanta resultat. Laboratoriestudier visar att betulin, en triperten som finns i näver, har en tillväxthämmnade effekt på vissa tumörceller. Man utesluer inte att också sprängtickan innehåller substanser som skulle kunna användas i cancerterapi. Om det är björkens betulin som följer med in i sprängtickans utväxter eller om det finns något annat aktivt ämnei knölarna är det oklart, men både sprängticka och betulin är högintressant i medicinsk forskning. "

Intressant eller hur? Ännu en text som visar på chagans/sprängtickans läkande egenskaper, Inte undra på att den har blivit som min?   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 25 mars 09:23

https://www.facebook.com/zarah.oberg/videos/417161604300241   ...

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 18 mars 17:05

https://www.youtube.com/watch?v=5-6_egibSZQ  

Av Ann-Christin Tjernström - Torsdag 14 mars 18:27

https://rumble.com/v4i0i4f-march-8-2024.html?fbclid=IwAR1I3lOQdLzBbfnJeLbTIrjc6-8edPdAomsmlnPsgmgbipfLaeO2c82YJ2k     ...

Av Ann-Christin Tjernström - Söndag 10 mars 09:17

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&si=Jr7A6RvNEITsYlyo&v=On4XESAjQh4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2dZYqFGz9rJQyO98ri0q9ok97JMs-b_KV7rsZGx6hl1I4lbvSml4bAJK0     ...

Av Ann-Christin Tjernström - Tisdag 27 feb 23:01

https://www.youtube.com/watch?v=HZ6VYc75kpM&list=PLA_Q3mbrlIMjMfFsPeHCeVhbkMoUFKCzn   ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards