corneliasrum

Direktlänk till inlägg 4 november 2018

"FÖRSTA HJÄLPEN" VID SORG

Av Ann-Christin Tjernström - 4 november 2018 10:14

Den här Allhelgonahelgen är vi många som minns tillbaka på de som vi har förlorat, de som har lämnt av en eller annan orsak.
Många samlas i sina kyrkor för en Tacksägelsegudstjänst eller bara för att "vara" den här helgen.
Jag har varit i två kyrkor den här helgen i egenskap av körsångare i två körer.

Ett inslag i kyrkorna har varit att man läser upp de avlidnas namn och tänder ett ljus.
När gudstjänsten är över fick den som önskar ta med det ljus som tändes vid namnuppläsningen.

Vid utgången fick den som önskade även med sig ett litet kit med en broshyr och ett ljus i en förpackning.
Broshyren innehåller flera punkter/hållplatser för hur man kan göra/uppträdanär ngn dör eller vid annan sorg.

Man skall också betänka att det finns svåra situationer av sorg även om dödsfall inte har varit aktuellt:
svar sjukdom, olycka, separation/skilsmässa bl a.
Det är inte alltid som andra förstår att en livsförädnrande situation likt den jag har räknat upp ocskå innebär stor sorg och behov av sällskap/värme för den som är beredd att ge.

Jag skriver ner de hållpunkter som finns med i broshyren för den som vill läsa:

TA ANSVAR FÖR KONTAKTEN:

Viktigast av allt är kanske inte att vi lägger ansvaret för kontakten på den sörjande. Vi kan undvik att säga:"Rng mig om det är något jag finns här." eftersom risken är stor att den sörjande inte orkar vara den som hör av sig. Då är det bättre om vi säger: "Jag ringer dig igen på tisdag, svara om du orkar". Ibland får vi inget svar och det är helt okej, den sörjande orkar inte alltid svara, med då an vi ringa tillbaka, igen och igen.

TA INITIATIV:

Det är bra om vi som stöttar kan var den som föreslår en helt vardaglig aktivitet. Bjud på fika, kolla på en film eller ta en promenad i all sin enkelhet. Många som sörjer låtar efter en paus i sin sorgen och lite vanligt liv. Tänk på att den vi bjuder in kanske tackar nej eoch att det är helt okej, det viktiga är att vi frågar - och att vi vågar fråga igen.

BRYT TYSTNADEN:

Många känner att det är svårt att höra av sig till en medmänniska som sörjer. Vas skal jag säga?
Tänk om det bara blir tyst eller om personen börjar gråta? Men det viktiga är inte vad vi säger utan att vi bryter tystnaden. Och ibland är ett sms en bättre lösning än ett telefonsamtal eftersom det kan vara lättare att både skicka och svara på.

VISA NÄRVARO:

Många av oss är rädda öfr att tränga sig på och det slutar ofta emd att vi inte hör av oss alls. Kanske tänker vi att den sörjande behöver vara ifred eller att mans kal vänta lite med att höra aav sig tills "det värsta har gått över". Det är viktigt att vi tydligt visar att vi finns där så att den sörjande inte känner sig isolerad, utanför eller ignorerad.

GE UTRYMME:

Ofta är det många om sörjer en människa samtidigt, där alla har  haft sin egen relation och historia med den som dött.
Det är viktigt att vi låter den närmast sörjande vara i fokus och undivker att ta vöer med våra egna minnen och känslor. Vi måste komma ihåg att låta den sörjandes känslor, oavsett vilka de är, var de som gäller.
Våra tankar och berättelser är såklart också viktiga  - men inte viktigas.

HA TÅLAMOD:

Varje sörjande har sin egen sorgeprocess, vilket vi behöver ha förståelse för och tålamod med. Det kan finnas en risk att försöker trösta bort sorgen och visar frustration över att den håller i sig.  Sorg har inget bäst-före -datum och det finns ingen normal eller onormal lång tid som det tar att sörja.  Vissa saker behöver helt enkelt berättas om oc hom igen, så låt din medmänniska älta det som har hänt, det kan vara en viktigt dei i att förstå och bearteta sorgen. 

Läs gärna om de olika faserna vid sorg:
Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen.

ww.vimil.se/om-sorg/sorgens-olika-faser

 

Tack för ditt besök!   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Christin Tjernström - Tisdag 19 mars 21:53


Det har nu rullat på drygt två veckor sedan jag gick en grundkurs i Art Neuro, mjukformen av kiropraktik.Jag började omgående attt ta emot elevbehandlingar och efter ett visst antal skall man göra det sista provet för att få bli diplomerad.Kvinnan på...

Av Ann-Christin Tjernström - Torsdag 14 mars 18:29

Den 1-3/3 gick jag en Art Neurointroduktionskurs i Junsele, se tidigare inlägg om Art Neuro och vad det är.Därefter kan jag nu göra elevbehandlingar för att sedan bli diplomerad Art Neuroterapeut.Jag vill med dessa bilder visa hur det ser ut i mitt l...

Av Ann-Christin Tjernström - Onsdag 6 mars 18:28

Under den första helgen i mars, har det hållits kur i Art Neuro i Junsele, närmare bestämt hemma hos Eleine Callicoat som lever tillsammans med sin familj i den f d prästgården.     Eleine Callicoat är Art Neuroterapeut och utbildad av Margareta L...

Av Ann-Christin Tjernström - Söndag 20 jan 16:55


  När jag startade upp den här bloggen berättade jag varför den heter Cornelias rum.Jag har ju sedan mitten av 80-talet tänkt mej att ta flera förnamn då mitt dubbelnamn kommer sig av att min lärare i lågstadiet satte ihop mina namn då det fanns e...

Av Ann-Christin Tjernström - 24 november 2018 19:29

Vackra dagar som denna, är det nästan ett måste att föreviga med bilder.Som hantverkare har jag många alster att förevisa och i denna fotosession är jag själv modell vid Bjärtrå hembygdsgård och kyrkoruin samt vid den gamla industrin Hallstanäs vid Å...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ corneliasrum med Blogkeen
Följ corneliasrum med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se