corneliasrum

Direktlänk till inlägg 14 maj 2022

SALT OCH CYANID, MARTIN STENSÖ TALAR MED LIVSMEDELSVERKET.

Av Ann-Christin Tjernström - 14 maj 2022 17:57

https://www.youtube.com/watch?v=zwLU99OgE_8



Varför behövs det Cyanid i salt? Varför tillåts det bara i bordssalt, en produkt som används i alla andra produkter. Är det inte då bättre att säga som det är, att Cyanid tillåts i alla saltade rätter. Jag ringer livsmedelsverket. Stötta kanalen swish 0735309507 Svar från livsmedelsverket: Hej. Här kommer lite svar och länkar angående E535 och E536 klumpförebyggande medel i bordssalt enligt ditt samtal till oss tidigare i dag. Angående din fråga om farlighet så är dessa två tillsatser godkända av EU. Det är endast tillsatser som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering som blir godkända. Andra tillsatser är alltså förbjudna. För att en tillsats ska få användas i livsmedel krävs alltså att den har godkänts inom EU. Innan en tillsats godkänns granskas den av den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Du kan läsa Efsas opinions rörande E535 och E536 här: Re‐evaluation of sodium ferrocyanide (E 535), potassium ferrocyanide (E 536) and calcium ferrocyanide (E 538) as food additives | EFSA (europa.eu) Vad gäller att de kan förekomma i andra livsmedel än endast bordssalt så har du rätt i det, och det beror på den så kallade överföringsprincipen. Även denna är en EU-gemensam regel. Du kan läsa mer om den på flera ställen på Kontrollwiki – livsmedelsverkets webbplats för fördjupning: Överföringsprincipen - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se) Obligatorisk information - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se) Överföringsprincipen säger att tillsatser som inte har en så kallad teknisk funktion i slutprodukten (tex klumpförebyggande medel i salt som inte har funktionen klumpförebyggande i slutprodukten) inte heller behöver anges i slutproduktens ingrediensförteckning. Dock måste allergener alltid anges. Huvudregeln är att alla ingredienser som använts för att tillverka ett livsmedel ska anges i ingrediensförteckningen, men det finns några undantag, som till exempel överföringsprincipen. Den principen får alltså till följd att en slutprodukt – till exempel en färdigrätt - kan innehålla en tillsats som inte finns med i ingrediensförteckningen. Hoppas att detta, och länkarna, ger svar på dina frågor. Vänligen Malin, presstjänsten Livsmedelsverket

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Christin Tjernström - Lördag 3 maj 23:17

Ett års jubileum i 5d-portalen där jag har varit medlem under ett år.En bit in i klippet, cirka 54 minuter, delar jag mina erfarenheter. ...

Av Ann-Christin Tjernström - Onsdag 15 jan 22:19

Håkan Berggren beskriver om bl a programmering:

Av Ann-Christin Tjernström - 25 oktober 2024 12:50

Från en elbolagskund: SMARTA ELMÄTARE, ETT KRAV FRÅN ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN OCH ETT TVÅNG FÖR ALLMÄNHETEN. Från och med en 1/1 2025, skall alla svenska hushåll vara försedda med de s k ”smarta elmätarna”. Detta är ett direktiv fr...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards