Det här tipset om chaga, eller ticka som växer på björkar jag fått via David Appelgren. Ytterst intressant!
Hur man går till väga och sedan hur cancer har botats med hjälp av chaga.
Hur man tar till vara och tillreder Chaga När du skördat en Chaga från en björk är det viktigt att du kokar en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Den smakar väldigt lite, men påminner om skog och vanilj i smaken.
Traditionellt brukade man ta bort
det svarta och koka den ljusbruna insidan, men den svarta ytan innehåller den molekyl (melanin) som ger björken sin svarta färg och är mycket anticancerogent.
Dekokt När du vill göra en dekokt på chaga ska du låta den koka någon timme i friskt källvatten. Du kan koka den färsk eller torkad, hel eller i bitar. Det räcker med en ca 3x3cm bit för att koka 1 liter te. Men ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång och du kan återanvända den 5-6 gånger tills vattnet är så ljust så den inte ger ifrån sig så mycket godsaker längre.
Chagapulver Torkad kan du pulvrisera den och t.ex låta 1 matsked Chagapulver dra i 1 liter uppkokat vatten över natten. Du dricker det som te, med det fungerar också (speciellt vid tarmproblem) utmärkt till tarmsköjning.
För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i Chaga kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av pulvret som blir över.
Chagas hälsoegenskaper År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Chaga gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där Chaga visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.
Chaga är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 60.000 Jämför det med dessa nyttigheter. (ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.)
En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera Chaga.
Chaga innehåller Chaga innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom beta glukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.
• Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar) • Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner) • Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy) • Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning) • Ergo sterol (en vitamin D2-prekursor) • Många former av Beta glukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider) • Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas) • Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen
Hälsogurun David Wolfe håller föredrag om Chaga. Han har gjort mycket research i ämnet och till och med flyttat ut i skogen så att han kan jaga dessa svampar varje dag. Han säger att det är den mest potenta av alla örter, bär och svampar. Man kan i stort sätt bara äta/dricka den här och leva på det i resten av livet. Intressant också hur den verkar vara extremt effektiv på att ta bort cancer och öka immunförsvaret.