Under den kalla förkylningssäsongen vill många se till att få en extra boost av vitaminer, mineraler samt bioaktiva ämnen och kompletterar sin kost med kosttillskott. En ny stjärna på kosttillskottshimlen, med mycket stöd inom akademisk forskning, är Quercetin – en mycket kraftfull antioxidant som stödjer cellulärhälsan, immunförsvaret och hjälper till att dämpa inflammationer samt skyddar cellerna mot oxidativ stress.
Vad är quercetin?
Quercetin är en bioflavonoid som även kallas för Master Flavonoid för att den är så kraftfull och välstuderad. Namnet quercetin kommer från latinska quercetum vilket betyder ekskog. Antioxidanten quercetin finns naturligt i blommor, frukt och grönsaker och ger dem en gul färgnyans. Vår kropp kan inte framställa quercetin själv däremot finns antioxidanten i bl.a lök, äpplen, röda vindruvor, grönkål, grönt te, broccoli och bär. Därför går det att höja kroppens quercetin intag via kosten (1). Nedan hittar du en lista med quercetinrika frukt och grönsaker med quercetinets innehåll i milligram (mg) per 100 gram (g) portion (2).

- Äpplen (råa, med skal): 4.4 mg
- Blåbär (råa): 3.11 mg
- Bovete (gryn): 23.09 mg
- Broccoli: (rå) 3.21 mg, kokt 1.06 mg
- Dill: 55.15 mg
- Grönkål (rå): 7.71 mg
- Grön selleri (rå): 3.5 mg
- Grönt te (bryggt): 2.69 mg
- Gul lök (kokt): 19.36 mg
- Kakaopulver (utan socker): 20. 13 mg
- Kapris (inlagda): 180,77 mg
- Röda vindruvor 2.5 mg
- Rödlök (rå) 19.93 mg
Du kan få i dig runt 100 mg quercetin om du äter mycket frukt och grönt. Däremot för att komma upp till 500 mg quercetin som används i vetenskapliga studier blir det en stor utmaning enbart med kostkällor.