corneliasrum

Direktlänk till inlägg 10 januari 2011

LÅGENERGILAMPAN - ALLT ANNAT ÄN MILJÖVÄNLIG

Av Ann-Christin Tjernström - 10 januari 2011 10:37

Sedan hösten 2009 har den vanliga glödljuslampan börjat att fasas ut från marknaden, till fördel för lågenergilampan.

Det de flesta medborgare inte känner till är att lågenergilampan allt annat än miljövänlig är. Den avger höga magnetfält likt lysrörslampor, innehåller kvicksilver, smutsar ned elen (transienter) samt skapar en fasförskjutning som gör att det går trögare för elen och kostnaden för det tas ut av elbolagen.

 

Nedan två insändare som jag fick en hel del negativa kommentarerer till.

Uppenbart är att många inte vill ha information och därmed inte heller vill lyssna och förstå när fakta framläggs.

 

 

Lågenergilampan är verkligen inget lysande alternativ för miljön.


Inom kort kommer den gamla glödlampan att successivt fasas ut från marknaden. Detta enligt ett EU-beslut. Glödlampan ersätts i de flesta fall av lågenergilampan som har ett vasst och vitt sken. Inför denna utfasning har vi konsumenter, som vanligt, erhållit ytterst knapphändig information. Allrahelst huruvida vi konsumenter skall hantera situationen om en lågenergilampa går sönder. Lågenergilampan innehåller nämligen kvicksilver (Hg) vilket helst skall förvaras i bergrum. Kemikalieinspektionen anger följande:

Rekommendationer när en kall lampa går sönder 

Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Rekommendationer när en varm lampa går sönder

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Att lågenergilampan spar energi är inte heller hela sanningen. Lågenergilampan vrider strömmen ur led. Denna fasförskjutning gör att lågenergilamporna drar mer ström i ledningsnätet. Förlusten tar nätägaren sedan ut via fakturan(Ny Teknik).

Förutom ovanstående, smutsar lågenergilampan ner elnätet ”electrical pollution”, vilket kan skada och störa ut elektronisk utrusning samt ge särskilt känsliga personer sjukdomssymptom. Dessa övertoner/transienter följer neutralledaren/nollan till samtliga nätanvändare på elnätet även om säkringen är urskruvad eller avstängd.

Vad händer om en varm glödlampa går sönder i barnomsorg, skola eller äldreomsorg?  Finns resurser/kunskap om hur detta miljöfarliga avfall skall hanteras?  Finns tid/resurser att utrymma i enlighet med Kemikalieinspektionens rekommendationer eller anligt andra källor - flera timmar?

Helt nyligen förbjöds kvicksilver i tandlagningsmaterial. Samtidigt förbjuds glödlampan och lågenergilampan innehållande kvicksilver blir nästan den enda ljuskällan att välja på marknaden.


Ann-Christin Tjernström


Debatten om lågenergilampan fortsätter.

 

Jag har vid två tillfällen, på ett pedagogiskt sätt, försökt att belysa den felaktiga miljösatsning som förbjudande av glödljuslampa medför.  En ”miljösatsning” som medborgarna har indoktrinerats att tro skall gagna såväl Moder Jord som biologiskt liv. På de svar som har inkommit framgår; att trots tillrättalagd text, för att även unga läsare skall förstå och ta till sig information, har ändå inte budskapet nått fram.

Beslutsfattare runt om vi världen, så även i Sverige, föredrar medborgare som håller sig på mattan. Medborgare som låter sig indoktrineras och som litar på att de folkvalda beslutsfattarna vet vad de gör och talar om.  Att vi svenskar lever i en skendemokrati är fler än undertecknad väl medvetna om. Beslutsfattarna ser hellre oss medborgare som döda fiskar som följer med strömmen än som glada laxar som väljer att simma motströms för att nå sina mål. Det är enklast att ha medborgare som tiger och samtycker till beslut som fattas, utan att opponera sig, trots att de beslut som fattas varken gagnar ekonomiskt eller miljö-/hälsomässing. Beslutet att förbjuda glödljuslampan - till förmån för den med kvicksilver innehållande lågenergilampan, som ger höga magnetfält och smutsar ner elnätet till förfång för såväl elektronisk utrustning som för biologiskt liv – är ett sådant beslut.

Det är förståeligt att Moder Jord gråter över att vi människor väljer att förstöra den miljö som vi har fått oss till låns.

De är förståeligt att Moder Jord vrider sig i förtvivlan över hur vi människor låter oss indoktrineras pga av vinstintressen som leder till miljöförstöring.

Många människor har fått uppleva hur miljön har påverkat deras fortlevnad och därmed tvingats till tillkortakommanden. Dessa tillkortakommanden har ofta lett till erfarenheter som alla andra lyckligtvis slipper erhålla. Vi är alla biologiska varelser, som en kort period i våra liv, får ta del av gåvor som vi får från Moder Jord. Undertecknad har vid två tillfällen försökt få läsarna att inse hur myndigheterna har mörkat sanningen kring lågenergilampan. Trots att texterna har varit tillrättalagda har inte alltid informationen nått fram. Alla medborgare är inte betjänta eller har lust att använda lågenergilampor eller LED-lampor. Dessa medborgares erfarenheter och åsikter har inte beaktats när beslut att förbjuda glödljuslampan togs

Informationsflödet är idag stort och den som har förutsättningar och viljan att bli påläst har alla möjligheter till det.

Det går inte att sticka huvudet i sanden hur länge som helst – förr eller senare måste man ända upp och andas.


Ann-Christin Tjernström


                          LÄS RYS  - OCH REAGERA GÄRNA!!!!!!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 1 april 16:00

https://rumble.com/v4kgh1f-jeffery-jaxen-intervjuvar-dr-william-makis-turbocancer-fruktansvrd.html?fbclid=IwAR0yuQhdgo4-VW_ZsMYDrkjitCwXZZxV0mfV01rSHEiP9ScZNE-MI_viTAc_aem_ASJg7358LrIVTN0y_L2vbB8Jo-MyBhwuVYMHDOoookdSjvXUjlymrApmh9bCq5pJjVyKO4cjB8sjmE...

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 25 mars 09:23

https://www.facebook.com/zarah.oberg/videos/417161604300241   ...

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 18 mars 17:05

https://www.youtube.com/watch?v=5-6_egibSZQ  

Av Ann-Christin Tjernström - Torsdag 14 mars 18:27

https://rumble.com/v4i0i4f-march-8-2024.html?fbclid=IwAR1I3lOQdLzBbfnJeLbTIrjc6-8edPdAomsmlnPsgmgbipfLaeO2c82YJ2k     ...

Av Ann-Christin Tjernström - Söndag 10 mars 09:17

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&si=Jr7A6RvNEITsYlyo&v=On4XESAjQh4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2dZYqFGz9rJQyO98ri0q9ok97JMs-b_KV7rsZGx6hl1I4lbvSml4bAJK0     ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards