corneliasrum

Direktlänk till inlägg 5 december 2010

Är förskolan/skolan en rättssäker arbetsplats, och vad säger lagen om; Falsk tillvitelse!

Av Ann-Christin Tjernström - 5 december 2010 08:20

För  ett stort antalt år sedan förbjödsa barnaga, vilket defineras enigt nedan.

Stort tack och lov för det!!!! Många vittnar om den förnedring som bl a skolpersonal utsatte barn för i uppfostrande syfte.


Där hade vi kunnat stanna!!! Men så är det egentligen inte.


i kampen för att barn skall skyddas från våld utfört av vuxen har barnens berättelse fått en mer framträdande roll, och barnans yttranden vägs utifrån mognad och ålder.


Under de senaste åren har de uppmärksammade pedofilhärvorna fått stor spridning. Det har uppdagats att manliga anställda har utnyttjat barn inom bl a barnomsorgen.

Det här har resulterat i att många män har tvingats till att bli ytterst restriktiva i sina kroppsliga kontakter med barn och i vissa fall inte ens vågat vistas ensamma med barn med risk för att bli misstänkliggjorda.


Förra våren uppdagades det en ytterst obehaglig historia vid Bjästaskolan i Örsnködlsviks kommun. En flicka utsattes för våldtäkt inom skolans område och blev utsatt för mobbing av sina kamrater medan skolledningen brast i ansvar.


Det var en ung flicka som ställde sig bakom och visade stort civilkurage.

Där borde vi ha lärt oss något!


I ett av skolans ämnen Samhällskunskap finns ett område som heter "Lag och Rätt"! Där tar man bl a upp brottspåföljder och straffmyndighet - 15 år!

Undervsisningen sker oftast på samma sätt som i andra ämnen. Läraren föreläser och barnen lär in.

Det som jag tycker att man ofta missar -  är att informera elever om vad lagen säger i sammanhang där de själva lätt kan hamna.


Vi har idag stora möjligheter till spridning av olika inforamtion, såväl positiv som negativ. Den negativa informationen har alltmer fått oanade konsekvenser, och olika kränkande handlingar har uppdagats. Jag syftar först och främst på elakheter och osanningar som kan ge förödande effekter.


Jag finner det angeläget att elever informeras om vilka lagar som gäller och även brottspåföljder om man uppsåtligt sprider information som är osann.

Osann information kan även spridas om vuxna, och då i deras yrkesutövande: 

Att t ex anmäla en pedagogisk personal betecknas som "Faltillvitelse" och i enlighet med Brottsbalken Kap 15 § 7. Se nedan ordalydelsen i paragrafen. Se även § 6.


Att bli falksanklagad för "Falsk tillvitelse" kan ge ödesdigra konsekvenser för den personal som blir drabbad! Framtiden ligger hos Åklagarämbetet som tar beslut om att väcka åtal eller inte. Väcks det åtal blir den elev som har anmält, straffmyndig, kallad till domstol där den åtalade döms till oskuld eller skuld. Om den pedagogiska personalen anses skydig är arbete med barn i framtiden, en utopi  

Om pedagogen ändock anses oskyldig - kan det pga kränkning vara svårt att stanna kvar på arbetsplatsen. Det kan även  bli svårt att erhålla annan tjänst.



Ansvaret hos vuxna i tjänst och som förälder är ohyggligt stort och svårt!

Vad lagen säger i vissa situationer kan vi inte nog belysa. I ett fall med "Falsk tillvitelse" kan det till slut gå så illa att två personer lider stor skada. Både den som blir anmäld och som anmäler, om åldern är inne.


Som det ser ut nu kan vi inte enbart skydda barnen - utan även personalen!


Definition av aga och Brottsbalken här nedan:


Aga är kroppsstraff i uppfostrande syfte. Några exempel på former av aga som är eller har varit tillåtna och allmänt accepterade är barnaga, skolaga, husaga och hustruaga. Kroppsstraff som påföljd för brott utdömt av domstol benämns inte aga. Ett mer vardagligt uttryck för aga är att ge ett barn stryk. En vanlig form av barnaga är smisk, det vill säga smällar på stjärten med handen eller ett tillhygge som en mattpiska, ett bälte eller liknande.


Brottsbalk (1962:700)


15 Kap. Om mened, falskt åtal och annan osann utsaga



7 § Den som, i annat fall än 6 § avser, hos åklagare, polismyndighet eller annan myndighet sanningslöst tillvitar annan brottslig gärning, föregiver besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, dömes, om myndigheten har att upptaga anmälan i sådan sak, för falsk tillvitelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
   Om han icke insåg men hade skälig anledning antaga, att utsagan var sanningslös, dömes för vårdslös tillvitelse till böter eller fängelse i högst sex månader.



6 § Angiver man oskyldig till åtal med uppsåt att denne må bliva fälld till ansvar, dömes för falsk angivelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
   Om han icke insåg men hade skälig anledning antaga, att den angivne var oskyldig, dömes för obefogad angivelse till böter eller fängelse i högst sex månader












 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 1 april 16:00

https://rumble.com/v4kgh1f-jeffery-jaxen-intervjuvar-dr-william-makis-turbocancer-fruktansvrd.html?fbclid=IwAR0yuQhdgo4-VW_ZsMYDrkjitCwXZZxV0mfV01rSHEiP9ScZNE-MI_viTAc_aem_ASJg7358LrIVTN0y_L2vbB8Jo-MyBhwuVYMHDOoookdSjvXUjlymrApmh9bCq5pJjVyKO4cjB8sjmE...

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 25 mars 09:23

https://www.facebook.com/zarah.oberg/videos/417161604300241   ...

Av Ann-Christin Tjernström - Måndag 18 mars 17:05

https://www.youtube.com/watch?v=5-6_egibSZQ  

Av Ann-Christin Tjernström - Torsdag 14 mars 18:27

https://rumble.com/v4i0i4f-march-8-2024.html?fbclid=IwAR1I3lOQdLzBbfnJeLbTIrjc6-8edPdAomsmlnPsgmgbipfLaeO2c82YJ2k     ...

Av Ann-Christin Tjernström - Söndag 10 mars 09:17

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&si=Jr7A6RvNEITsYlyo&v=On4XESAjQh4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2dZYqFGz9rJQyO98ri0q9ok97JMs-b_KV7rsZGx6hl1I4lbvSml4bAJK0     ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards